Українські книжки внесли до списку найкращих дитячих видань у Японії за 2023 рік

Дві українські книжки потрапили до рейтингу найкращих дитячих книжок в Японії

У Японії дві українські книжки, "Куди і звідки" Романи Романишин та Андрія Лесіва і "Жовтий метелик" Олександра Шатохіна, були включені до списку Ehon 50, який вибирається Національною шкільною бібліотечною асоціацією. Цей список включає 50 найкращих дитячих книжок, виданих у Японії з січня 2023 року по грудень 2023 року.

Книжка "Жовтий метелик" Олександра Шатохіна є "тихою книжкою" про життя після війни. Вона вийшла у 2022 році у Видавництві Старого Лева і була надрукована видавництвом Kodansha LTD в Японії. Крім того, ця книжка була визнана видатною книжкою Американською секцією IBBY в категорії "Скорбота і невідомість" і увійшла до списку 100 найкращих книжок-картинок з усього світу.

Книжка "Куди і звідки" вийшла у 2020 році у Видавництві Старого Лева. У Японії її надруковали видавництво Bronze Publishing в перекладі Юкіко Хіромацу. Це видання розповідає про рух і подорожі не тільки людей, а й тварин, рослин, вітру, води та планети. Вона була перекладена на 15 мов. Крім того, у 2021 році ця книжка отримала гран-прі конкурсу "Найкращий книжковий дизайн" на Книжковому Арсеналі і перемогла у номінації "Дитяча книга".