Українські кораблі прибули до бази Королівського флоту Британії (фото)

Два кораблі шукачі мін Військово-Морських Сил ЗСУ, які Велика Британія передала Україні у 2022 році, прибули до бази Королівського флоту в місті Портсмут, Англія. Там планується проведення спільних навчань. Про це повідомляє пресслужба Військово-Морських Сил ЗСУ.

«Два шукачі мін Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які Велика Британія передала Україні у 2022 році, прибули до бази Королівського флоту в місті Портсмут, Англія, де планується проведення спільних навчань», – йдеться у повідомленні. 

За останні 18 місяців екіпажі кораблів пройшли навчання та спільні тренування з інструкторами Королівського флоту і приймали участь у багатонаціональних навчаннях Joint Warrior 23-II та Sea Breeze 2023.

У Портсмуті кораблі готуватимуться до навчань у водах Великої Британії з Королівським флотом та ВМС США. «Набутий досвід стане корисним для України під час співпраці з країнами-партнерами за стандартами НАТО», – зазначили у Військово-морських силах України.

Передання кораблів Україні

За даними The Telegraph, Військові кораблі класу Sandown, HMS Grimsby і HMS Shoreham, були передані українським військовим після багаторічної служби у Королівському флоті.

«Кораблі, кожен з яких прослужив понад 20 років у Королівському флоті, прибули на базу ВМС Портсмута, після відпливу з Шотландії. Вони залишаться в Портсмуті, доки екіпаж буде проходити навчання, щоб підготуватися до пошуку мін у Чорному морі», – повідомляється.

Речник Міністерства оборони заявив, що кораблі наразі не можуть увійти в Чорне море через умови Конвенції Монтре, яка обмежує прохід військових суден через протоку Босфор під час війни.

«Проте вони створюватимуть критично важливу потужність для України у захисті її узбережжя, оскільки Великобританія прагне підтримувати довгострокові можливості українського флоту та захищати комерційне судноплавство шляхом виявлення й усунення морських мін», – наводить The Telegraph слова посадовця.

Тимчасово повірений у справах України Едуард Фесько заявив, що кораблі матимуть важливу роль відновленні торгових шляхів після закінчення війни. Він також наголосив, що тральники будуть надзвичайно важливі для очищення Чорного моря від мін.

Розмінування акваторій

Планується, що Військово-морські сили проведуть масштабну операцію з розмінування акваторій Азовського та Чорного морів. За планом, розмінування торговельних шляхів може зайняти до пів року.