Українські полярники показали п’ять цікавих атмосферних явищ біля «Академіка Вернадського»

Атмосферні явища біля «Академіка Вернадського»
Атмосферні явища біля «Академіка Вернадського»

Недавно українські науковці розповіли та продемонстрували на фото п'ять незвичайних атмосферних явищ, які можна спостерігати біля антарктичної станції "Академік Вернадський". Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

1. Біла веселка

Зауважений науковцями, біла веселка є рідкісним явищем та з'являється під час підсвічування сонцем слабкого туману, що складається з мікрокрапель води. Це призводить до змішування пучків світла та збільшення виразності кольорів до повного збліднення.

2. Гало

Гало має форму веселки та з'являється навколо Сонця, Місяця або інших джерел світла. Це явище спостерігається в полярних регіонах через велику кількість крижаних кристалів у повітрі, які заломлюють та відбивають світло.

3. Міражі

В полярних регіонах можна спостерігати такі явища, коли океанічні айсберги та острови здаються нависати над поверхнею води. Це зумовлено контрастом температури та накопиченим теплом океану, яке створює тонкий прошарок гарячого повітря, що діє як криве дзеркало.

4. Перламутрові хмари

Ці хмари складаються з кристалів льоду та з'являються в стратосфері в полярних регіонах. Вони мають вигляд різнокольорових плям на небі та з'являються взимку, коли температура досить низька.

5. Південне полярне сяйво

Це рідкісне явище спостерігається біля станції "Академік Вернадський". Полярникам вдалося зафіксувати його, незважаючи на віддаленість станції від південного магнітного полюсу та постійну хмарність в цьому регіоні.

Читайте також