Українки на військовому обліку: нардеп заявив про скорочення списку професій

Перелік буде переглянуто "у бік зменшення та здорового глузду", пообіцяв Олександр Завітневич.

В Україні скоротять список професій жінок, представники яких мають стати на військовий облік. Зараз у переліку є професії, які справді не знадобляться ЗСУ.

Про це написав у Facebook голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич. визначеної у переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатні для проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

"Така норма була й раніше, але перелік визначав Кабінет міністрів України, проте КМУ є великим колегіальним органом, а іноді рішення треба ухвалювати вже сьогодні. У законі ж ми зробили рамку, що цей перелік визначає Міністерство оборони. Але так сталося, що цей перелік юстувався і коли він вийшов, ми побачили, що список дуже великий, – пояснив голова комітету.

Вони з міністром оборони Олексієм Резніковим дійшли згоди, що перелік буде переглянуто "у бік зменшення та здорового глузду".

"Бо там є професії, які справді не знадобляться Збройним Силам та іншим військовим формуванням", – визнав Завітневич.

При цьому вона додала, що "сама ініціатива вірна, країна має знати свої резерви, ми маємо бути готові, тому що ситуація зобов'язує".

Нагадаємо, 22 грудня в Україні набув чинності наказ про затвердження переліку професій для жінок, які мають стати на військовий облік. У списку 35 позицій. У Збройних силах уточнили, що військовозобов'язані українки мають зробити це до кінця 2022 року. Інакше їм загрожує штраф.