«Укрнафта» забрала свої 5 млн донату з фонду «Охматдиту»: у чому причина

Зображення укрнафти та фонду «Охматдит»
Зображення укрнафти та фонду «Охматдит»

Компанія "Укрнафта" звернулася з проханням повернути благодійну пожертву у 5 млн грн, яку було перераховано благодійному фонду "Охматдит - Здорове дитинство" після ракетного удару по "Охматдиту" 8 липня. Про це повідомив керівник фонду Євген Вембер.

Вембер підкреслив, що лист компанії можна вважати підтвердженням позиції фонду, що вони не мають змоги перерахувати кошти на офіційні рахунки лікарні через відсутність "цільового призначення" та чітких рахунків для цього.

Однак, у тексті листа зазначено, що таке рішення компанії було прийняте через ситуацію навколо лікарні, кримінальні провадження, відсторонення генерального директора та неможливість фонду забезпечити звіти про цільове використання допомоги.

"Звісно, ми повернули кошти ПАТ "Укрнафті". ПАТ "Укрнафта", наприклад, відкликає на себе зобов'язання виділити вказану суму на відновлення лікарні, як тільки лікарня надасть цільове призначення для фінансування", - зазначено у повідомленні Євгена Вембера.

У коментарях під повідомленням прес-служби "Укрнафти" підтверджено, що "гарантовано повторно перерахують кошти на відновлення лікарні після того, як буде прийняте остаточне правове рішення стосовно суб'єкта, який буде розпоряджатися коштами, відповідно до законодавства України", оскільки "критично важливо, щоб усі процеси відбудови були абсолютно прозорими".

Нагадаємо, Благодійна організація "Благодійний фонд "Охматдит - здорове дитинство" не планує переказувати кошти, які збиралися на відновувальні роботи в установі, на рахунок НДСЛ "Охматдит". На момент 16 серпня 2024 року на рахунку благодійного фонду залишалося 378 млн грн.

На сайті благодійного фонду зазначено, що всі зібрані кошти залишаться на його рахунках. Вони готові спрямувати їх на будь-яку нагальну потребу лікарні: медичне обладнання чи відновлення будівель, пошкоджених через російську атаку, "але за весь час ми не отримали від лікарні "Охматдит" жодного листа щодо такої цільової потреби".

Процес відновлення "Охматдиту" буде контролювати спеціальна Рада

Раніше було повідомлено, що тендер на відновлення дитячої лікарні "Охматдит", яку атакували ракетами окупанти, буде скасовано. Замість цього буде проведено новий тендер.

Нагадаємо, 8 липня Російська Федерація скоїла масштабний ракетний удар по місту Київ. Одна з ракет потрапила в дитячу лікарню "Охматдит". Один з корпусів лікарні був повністю зруйнований, а також було пошкоджено кілька будівель. Також було відомо про двох загиблих. Пізніше стало відомо, що дитина, яка перебувала в "Охматдиті" після операції, померла в реанімації.

Читайте також