Укроборонпром отримав контракт на ремонт флагмана «Гетьман Сагайдачний»

Держпідприємство «Дослідницько-проєктний центр кораблебудування», що входить до складу Укроборонпрому, уклало з Міністерством оборони України державний контракт на проведення комплексу ремонтно-модернізаційних робіт на фрегаті «Гетьман Сагайдачний».

Згідно з держконтрактом, роботи будуть проводитись у кілька етапів: від загальної оцінки технічного стану корабля до безпосереднього його ремонту та модернізації.

Роботи такого обсягу та складності для кораблів такого класу не виконувало жодне підприємство за весь період незалежності України. Тому «Дослідницько-проєктний центр кораблебудування» кооперується з іншими українськими компаніями для реалізації проєкту.

Зокрема, до ремонту та модернізації корабля «Гетьман Сагайдачний» залучено НВК «Зоря-Машпроєкт», ДП «Миколаївський суднобудівний завод» (обидва входять до складу Укроборонпрому) та Суднобудівно-судноремонтний завод «Нібулон».

Українському флагманському кораблю «Гетьман Сагайдачний» 30 років, і його планують вивести зі складу ВМС у 2031 році.

Наприкінці грудня командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа повідомив, що «Гетьман Сагайдачний» проходить модернізацію: на ньому змінюють радіоелектроніку, системи управління вогнем, зв'язки, бортові системи, ремонтують головну енергетичну установку та багато іншого. Наприкінці ремонту екіпаж готуватимуть до участі в операції НАТО «Морський охоронець».

«Гетьман Сагайдачний» було закладено у 1990 році, 1992-го року його спустили на воду, а у квітні 1993-го року його було включено до бойового складу ВМС України. 1 березня 2014 року тодішній капітан «Гетьмана Сагайдачного» Роман П'ятницький відмовився виконувати злочинні накази російського окупаційного командування, і весь екіпаж корабля залишився вірним присязі та народу України.