Уряд дозволив бронювати 100% саперів: умови

Уряд дозволив бронювати 100% саперів: умови

Кабінет Міністрів змінив умови бронювання для операторів розмінування

18 червня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови №76, які дозволяють сертифікованим операторам протимінної діяльності бронювати 100% складу груп або відділень, які безпосередньо проводять розмінування територій.

Заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний наголосив, що гуманітарне розмінування території України є одним із головних завдань Уряду та міжнародних партнерів.

Він підкреслив необхідність забезпечення безпеки населення на мінами забруднених територіях та повернення цих земель у економічну експлуатацію.

За його словами, це важливо як для економічного зростання в Україні, так і для продовольчої безпеки у світі. Бронювання фахівців з розмінування, які працюють у складі операторів, створить умови для планомірної роботи з розмінування територій.

Рішення Уряду передбачає бронювання фахівців з розмінування сертифікованого оператора, які займаються нетехнічним обстеженням, технічним обстеженням, очищенням, інспектуванням та контролем якості.

Такі працівники можуть бути заброньовані, незалежно від військово-облікової спеціальності, віку та військового звання.

Бронювання може бути анульовано, якщо оператор протимінної діяльності не здійснює роботи з розмінування протягом півроку.

На початок червня в Україні сертифіковано 42 оператори протимінної діяльності, а ще 53 організації перебувають у процесі сертифікації, з них 31 — урядові.

У травні до розмінування були залучені близько 2 тисяч фахівців, а ще 1,9 тисячі — до оперативного реагування.

Читайте також: