Уряд Польщі оголосив нові правила стосовно абортів

Правила абортів у Польщі
Правила абортів у Польщі

Уряд Польщі оголосив про зміни до законодавства, які спрямовані на полегшення безпечного доступу до абортів та підтвердження їх законності. Про це повідомляє EuroNews.

Попередній уряд обмежив доступ до абортів, що призвело до масових протестів та небажання лікарів погоджуватися на проведення процедури через страх переслідування.

Новий уряд під керівництвом Дональда Туска обіцяв лібералізувати законодавство, аби дозволити здійснювати аборт до 12-го тижня вагітності. Але у липні законопроєкт про часткову декриміналізацію абортів був відхиленний нижньою палатою парламенту, Сейм.

«Ми шукаємо такі шляхи дій, відповідно до закону, які дозволять доступ до легального аборту жінкам, які з різних причин повинні мати право на цей аборт», – пояснив Туск.

Згідно з новими правилами, жінка може зробити аборт до 12-го тижня вагітності в лікарні за рекомендацією одного лікаря, включаючи кардіолога, ендокринолога або психіатра. Лікар, що проводить процедуру, не несе відповідальності за це.

Раніше аборт був можливий лише у випадку вагітності, яка настала в результаті сексуального насильства або в ситуації надзвичайної небезпеки для здоров'я вагітної жінки.

Президент Польщі Анджей Дуда ветував зміни до закону, що передбачали безрецептурний продаж таблеток екстреної контрацепції жінкам старше 15 років.

«Основним обгрунтуванням рішення президента є бажання поважати конституційні права і стандарти охорони здоров'я дітей», – йдеться у повідомленні.

Минулого року повідомлялося, що комерційні клініки на захопленому Росією півострові відмовилися проводити процедури штучного переривання вагітності. Таке рішення могло бути прийняте під тиском окупаційної влади, яка хоче встановити повний контроль над репродуктивною сферою. Обмеження доступу до абортів порушує базові права жінок і не сприяє вирішенню демографічних проблем.

Читайте також