Уряд зобов'язав посадовців спілкуватися доступною мовою: що це значить

Рекомендації щодо викладення інформації у доступних для сприйняття форматах були схвалені Кабінетом Міністрів. Про це повідомив голова Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Під час засідання Кабінету Міністрів 17 листопада керівник Міністерства культури зазначив, що посадові особи не повинні витрачати час на сприйняття складної інформації.

Карандєєв пояснив: "Чиновники розгублені через багато роз'яснень, які роблять сприйняття матеріалу важким. Це розпорядження є реальним кроком у розумінні головних інформаційних повідомлень урядових документів".

Рекомендації уряду дозволять громадянам здобувати інформацію від державних органів у спрощеній та доступній мові.

Документ складається з 30 пунктів. Серед них, наголошується на простоті, логічності, послідовності та однозначності структури повідомлення, а також на необхідності включення однієї ідеї в кожному реченні.

Крім того, рекомендується розміщення важливої інформації у початку документа з використанням жирного шрифту або рамки, а також уникнення абревіатур, професійної лексики, скорочень, шрифтів із засічками та розміщення тексту на зображеннях.

У тексті також вказується на складність сприйняття, коли в одному рядку міститься декілька посилань.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль раніше представив національну програму з популяризації англійської мови в Україні, яка має бути доступною для всіх українців.