Ураження Су-57 у Росії: що відомо про найсучасніший ворожий винищувач

Су-57, російський винищувач нового покоління
Су-57, російський винищувач нового покоління

У суботу 8 червня багатоцільовий винищувач Су-57 був вперше уражений на аеродромі "Ахтубінськ" в Астраханській області РФ. Су-57 - це російський багатоцільовий винищувач, який класифікується як літак п'ятого покоління. Політ першого Су-57 відбувся у січні 2010 року. Упродовж року Росія заявляла про початок серійного виробництва цих літаків, а в 2020 році - про випуск першого серійного Су-57.

Технічні характеристики Су-57

  • Екіпаж: одна людина
  • Довжина: 19,7 м
  • Розмах крила: 14 м
  • Висота: 4,8 м
  • Маса: порожнього - 18,5 т; нормальна злітна маса: з 63% палива - 26,% т; зі 100% палива - 30 т.
  • Максимальна швидкість на висоті: М 2,45 (близько 2600 км/год), максимальна безфорсажна швидкість 2 M (приблизно 2100 км/год).
  • Тривалість польоту: до 5,8 години
  • Практична стеля: 20 000 м

Вартість Су-57 оцінюється від 8 до 10 млрд доларів.

Виняткові характеристики літака п'ятого покоління

Літакам п'ятого покоління, до яких Росія відносить Су-57, мають бути властиві кілька виняткових характеристик, серед яких: високоефективні двигуни, можливість крейсерського польоту на надзвукових швидкостях без використання форсажу, високі швидкісні показники (максимальна безфорсажна швидкість - не менше Мах 2), надманевреність, кардинальне зменшення помітності літака завдяки стелс-технологіям.

Проте, за словами українських експертів, на практиці російський Су-57 не відповідає декільком з цих характеристик.

"Нинішній Су-57, про який в РФ спершу заявляли, ніби він матиме нове оснащення, пласке сопло - реалізувати цього не змогли, літає на модернізованих двигунах від Су-27. Фактично це натягнутий на глобус літак 4+ покоління", - пояснює головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

"У росіян немає інтеграції бойових систем управління в Су-57... Це потрібні системи обміну інформацією дуже високого рівня, з дуже високою здатністю до передавання великих обсягів інформації", - зазначив авіаексперт, провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко.

Скільки літаків Су-57 має Росія

Росія не змогла налагодити масовий випуск літаків Су-57, зокрема через вплив санкцій. Тому їх на озброєнні небагато.

"Йдеться десь до ескадрильї літаків [12 одиниць], з яких половина - це дослідні зразки і не факт, що вони мають повну комплектацію. Росіяни сильно "хімічать" і, як я зрозумів, брали дослідні зразки в дослідну експлуатацію і таким чином розмивали реальну кількість літаків", - зазначив Катков.

Нагадаємо, що українські військові вже декілька разів збили російські винищувачі та штурмовик Су-25.

Читайте також