Уроки Карибської кризи можуть допомогти налагодити відносини між США та Іраном - ЗМІ

Портрет Й. Ф. Кеннеді та А. К. Хохей на переговорах
Портрет Й. Ф. Кеннеді та А. К. Хохей на переговорах

Президент Ірану Масуд Пезешкіан і президент США Джо Байден можуть навчитися від Микити Хрущова і Джона Кеннеді, які вдало врегулювали ядерну кризу в 1962-1963 роках і заборонили ядерні випробування, розширивши при цьому торгівлю.

У 1970-х і наприкінці 1980-х років відновилася радянсько-американська розрядка, яка зазнала краху на початку 1960-х років, повідомляє Волтер Клеменс, науковий співробітник Гарвардського центру російських та євразійських досліджень ім. Девіса.

Всі головні гравці на Близькому Сході мають неприязнь один до одного через минулі події. Американці пам'ятають взяття американських дипломатів у полон іранцями у 1979-1981 роках. Іранці також не забули, як ЦРУ допомогло повалити їхній уряд у 1953 році і як ВМС США збили іранський пасажирський літак у склі іранського повітряного простору в 1988 році, внаслідок чого загинули 290 людей. У 2018 році президент Трамп вийшов із ядерної угоди з Іраном. Замість послаблення санкцій, США підсилили тиск на Іран.

США звинувачують Іран у підтримці різних організацій, таких як ХАМАС, "Хезболла" і повстанських хуситів, і в постачанні безпілотників і ракет для Росії у війні проти України. У квітні Іран випустив 300 ракет по Ізраїлю, але важливо відзначити, що більшість з них не потрапили в ціль. Зараз Іран обіцяє помститися за загибель лідера ХАМАСу. У відповідь США надсилають додаткові військові джерела для захисту Ізраїлю.

Складна ситуація

Ситуація складна, оскільки дуже багато учасників причетні до конфлікту. Проте, якщо Вашингтон і Тегеран зможуть досягти принципової згоди, на зразок радянсько-американської згоди після Карибської кризи, вони зможуть обговорити деталі конфлікту і стримувати агресивну політику своїх партнерів, - зазначає Клеменс.

Вашингтон не повинен дозволяти прем'єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу перешкоджати мирному врегулюванню в регіоні. Ізраїль повинен погодитися на прагматичне рішення про дві держави, щоб забезпечити мирне співіснування з палестинцями та своїми сусідами, зокрема Іраном і Саудівською Аравією. Схоже, що Ізраїльський прем'єр-міністр нехтує президентом Байденом і осудом багатьох союзників і прагне розширити війну, додає Клеменс.

Джерело: ZN.UA

Читайте також