Успішне працевлаштування у Польщі. Десять моментів, які треба знати українцям

Людина з польським прапором і посвідченням працевлаштування
Людина з польським прапором і посвідченням працевлаштування

Українські трудові мігранти найчастіше обирають Польщу як місце для роботи. Але щоб працювати в цій країні законно і з дотриманням правил, важливо знати основи польського трудового законодавства та права працівника. Про це повідомляє inPoland.

Українці, які планують працювати в Польщі, повинні отримати дозвіл на роботу (zezwolenie na pracę), за винятком власників Карти поляка, студентів польських університетів та осіб з постійним проживанням або тимчасовим перебуванням у Польщі за гуманітарними причинами.

Карта побиту

Якщо ви плануєте тривалий час працювати в Польщі, рекомендується отримати карту побиту (karta pobytu), яка підтверджує ваш легальний статус і право на роботу.

Трудовий договір

Усі працівники повинні укласти трудовий договір (umowa o pracę), в якому визначаються права і обов'язки роботодавця та працівника, а також умови праці, такі як робочий час, заробітна плата, відпустки і т.д.

Графік роботи

Польський закон встановлює стандартний робочий тиждень тривалістю 40 годин, розподілених на 5 днів. Максимальна кількість робочих годин на тиждень не повинна перевищувати 48 годин з урахуванням надурочних.

Мінімальна заробітна плата

У Польщі існує мінімальна заробітна плата, яка регулярно переглядається урядом. Про-вправні працівники мають право отримувати не менше цієї суми за повний робочий день.

Соціальне страхування

Роботодавець має зареєструвати вас у системі соціального страхування (ZUS) і сплачувати внески. Це забезпечує вам право на медичну допомогу, лікарняні, пенсійні виплати і т. д.

Щорічна відпустка

Кожен працівник має право на щорічну оплачувану відпустку. Її тривалість залежить від стажу роботи і може становити від 20 до 26 днів.

Додаткові вихідні

Працівники також мають право на додаткові вихідні у разі важливих життєвих подій, таких як одруження, народження дитини або смерть близького родича.

Інспекція праці

У Польщі діє Державна інспекція праці (Państwowa Inspekcja Pracy), яка контролює дотримання трудового законодавства та захищає права працівників. У разі проблем з роботодавцем ви можете звернутися до цієї організації за допомогою.

Профспілки

Приєднання до профспілки може допомогти вам захистити свої трудові права і умови праці. Профспілки представляють інтереси працівників у переговорах з роботодавцем і можуть надавати юридичну допомогу.

Звільнення з роботи

Під час звільнення працівника роботодавець повинен дотримуватися встановленого порядку. Звільнення може відбуватися за ініціативою працівника або роботодавця з обов'язковим попередженням заздалегідь в залежності від тривалості трудових відносин.

Компенсації

У разі незаконного звільнення або розірвання трудового договору працівник має право вимагати компенсації через суд.

Звертаємо вашу увагу, що з 1 липня 2024 року в Польщі набувають чинності зміни до спецзакону "Про допомогу громадянам України у зв'язку з війною в цій країні". Одна з поправок передбачає можливість отримання українцями зі статусом PESEL UKR спеціального дозволу на тимчасове проживання на 3 роки, так званої карти перебування CUKR.

Читайте також