Ув'язнені зможуть служити в ЗСУ: детальне роз'яснення

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1, який стосується добровільної мобілізації ув’язнених. Згідно з цим законопроєктом, до лав ЗСУ не зможуть вступити засуджені, що вчинили умисні вбивства та злочини проти національної безпеки України, ґвалтівники і педофіли, а також особи, що займали важливі посади. Про це повідомила Олена Шуляк, голова партії “Слуга Народу”.

Шуляк наголосила, що в умовах війни тільки консолідація всіх сил дасть можливість впоратися з противником. Законопроєкт про добровільну мобілізацію є частиною боротьби за збереження української державності.

У кого будуть заборони на службу у ЗСУ

Згідно з фінальною версією законопроєкту, особам, які вчинили ненавмисне вбивство, але були у стані наркотичного сп'яніння або під впливом препаратів, що знижують увагу та реакцію, дозволено служити в ЗСУ. За умовами закону, заборонено службу для осіб, які вчиняли умисні вбивства, з особливою жорстокістю, а також для злочинців, які займали посади влади. До переліку також входять злочини, пов'язані з сексуальним насильством, педофілією і тероризмом.

Олена Шуляк розповіла, що серед прийнятих правок заборонено службу тим ув’язненим, які відбувають покарання за корупційні правопорушення, а також особам, які займали важливі посади. Зокрема, це стосується міністрів, депутатів та їх помічників. Також, заборонено службу тим ув'язненим, які вчинили посягання на життя правоохоронців.

Умови та покарання за порушення

Згідно з законом, особи, які потенційно можуть бути мобілізовані, можуть вступати в ЗСУ тільки за власним бажанням та за рішенням суду. Для цього потрібно, щоб до закінчення строку їх покарання лишалося не більше трьох років. Якщо в’язню залишається перебувати у в’язниці довше або він позбавлений волі на довічний строк, його не допускають до служби.

Також передбачено кримінальну відповідальність за ухилення від укладання контракту осіб, які умовно-достроково звільнили заради служби в ЗСУ. Якщо особа, яка була звільнена умовно-достроково, вчинить новий злочин, що призведе до нового позбавлення волі, до покарання за новий вирок додається невідбута частина покарання за попереднім вироком.

Олена Шуляк також зазначила, що колишні ув’язнені, які стали військовослужбовцями, підлягають кримінальній відповідальності за правопорушення, які можуть вчиняти військовослужбовці. Наприклад, самовільне залишення військової частини, дезертирство, відмова від служби зброєю, добровільна здача в полон тощо.

Алгоритм мобілізації

Особи, які хочуть вступити до ЗСУ, повинні пройти певний алгоритм:

  • Подати відповідну заяву на умовно-дострокове звільнення.
  • Проходити медичний огляд в закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України.
  • Заяву засудженого розглядає установа виконання покарань за участю представника ТЦК та представника військової частини.
  • Суд вирішує питання умовно-дострокового звільнення, залежно від прокурора, представника установи виконання покарань та самої особи.

Рішення суду надсилається до відповідного ТЦК та установи виконання покарань. Після цього особа укладає контракт про вступ на військову службу і переходить в Національну гвардію України. Особам, які майуть адміністративний нагляд, призначається окремий облік.

Подальша доля засуджених після служби

Згідно зі словами Шуляк, контракт військовослужбовців, які були звільнені заради служби в ЗСУ, може бути припинений з різних причин: залежно від стану здоров’я, у випадку вчинення нового злочину або за рішенням про демобілізацію.

Військовослужбовці, які були звільнені, не матимуть щорічну відпустку, але можуть отримати відпустку для лікування у разі поранення або травми.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за допуск деяких категорій ув’язнених до служби в ЗСУ. Законопроєкт №11079-1 було затверджено у другому читанні з майже 280 голосами. Законопроєкт має на меті визначити правила щодо залучення ув’язнених до військової служби.