В яку церкву ходите, якою мовою розмовляєте? Уряд готує масштабне опитування українців

Масштабний опит українського населення
Масштабний опит українського населення

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті оголосила про проведення трьох тендерів на дослідження міжнаціональних відносин та ідентичності громадян України. Загальна вартість досліджень складає 8,2 млн грн за даними ProZorro.

Одним з найбільш дорогих тендерів є всеукраїнський моніторинг громадської думки, вартістю 6 млн грн. В рамках цього дослідження будуть опитуватись не менше 3,5 тис. респондентів віком від 18 років і старше, які проживають на контрольованій українською владою території. Моніторинг передбачає визначення проблем етнічної та культурної самоідентифікації представників національних меншин і корінних народів, питання про дотримання їх прав і недискримінацію, а також дослідження мовної та релігійної ідентичності громадян України.

Державна служба з етнополітики також збирається дослідити способи інтеграції та задоволення культурних і мовних потреб внутрішньо переміщених осіб з числа національних меншин і корінних народів.

Ще одне дослідження, вартістю 1,3 млн грн, буде присвячене ставленню населення України до представників різних національних меншин і корінних народів, рівню конфліктогенності в українському суспільстві та мовній та релігійній ідентичності громадян України.

Також планується проведення дослідження міжнаціональних відносин у Чернівецькій та Закарпатській областях, вартістю 900 тис. грн. Будуть опитані 1,2 тис. осіб (по 600 на область), включаючи постійне населення і переселенців.

Результати трьох досліджень планують отримати до кінця року.

Як повідомлявся раніше, під час попереднього дослідження 61% громадян заявили, що спілкуються українською мовою у побуті, а 87% не слухають музику країни-агресора.

Читайте також