В ЄС хочуть з'ясувати, чи зможе НАТО захистити їхню енергоінфраструктуру – ЗМІ

ЄС обговорить роль НАТО в захисті енергетичної інфраструктури від можливого нападу

У Європейському Союзі планують провести засідання, на якому буде обговорено, яку роль НАТО може відіграти у захисті енергетичної інфраструктури континенту від можливого нападу. Питання стало особливо актуальним через обстріли України з боку Росії.

Згідно з повідомленнями Bloomberg, засідання відбудеться наступного тижня.

Бельгія запитає держави-члени щодо ролі Альянсу в обороні континенту

За даними Bloomberg, Бельгія, яка є головуючою країною в ЄС, планує запитати держави-члени щодо внеску НАТО у боротьбу із загрозами, такими як диверсії, кібератаки та гібридна війна. Також буде обговорюватись фінансування транскордонної інфраструктури.

За даними документа Bloomberg, Російсько-українська війна показала, що енергетика може бути використана як зброя з наміром завдати шкоди державі. Тому, для забезпечення безпеки країн-членів та суверенітету Європи, необхідно розглядати енергетику не лише як цивільну сферу, але і як стратегічний момент у військовому контексті.

Складності моніторингу енергетичної інфраструктури

Одне з найважливіших завдань - це моніторинг енергетичної інфраструктури в 27 країнах-членах ЄС та їхніх морях. Оскільки Європа рухається до більш цифрової енергетичної мережі, що включає децентралізовані відновлювальні джерела енергії, це завдання стає ще складнішим.

Енергетична інфраструктура Євросоюзу під загрозою саботажу

Після початку російського вторгнення в Україну, енергетична інфраструктура ЄС стала потенційною метою саботажу. Наприклад, у вересні 2022 року на газопроводі "Північний потік" сталися вибухи, а також були пошкоджені трубопроводи, що з'єднують Фінляндію та Естонію, під час коли російські військові кораблі були помічені біля Ла-Маншу.

Джерело: OBOZ.UA