В Ісландії почалось потужне виверження вулкана (фото, відео)

У Ісландії відбулося виверження вулкана на півострові Рейк'янес

За даними ісландського Метеорологічного центру, відбулося виверження вулкана на півострові Рейк'янес, де раніше також відбувалися подібні події. Експерти зареєстрували понад 80 землетрусів, а розколина оцінюється у 3 кілометри. Після попереднього виверження в лютому, всіх жителів поселення Гріндавік було евакуйовано. Тепер уряд Ісландії запропонував законопроєкт, що дозволить жителям продати свої будинки державній компанії.

На щастя, немає жодних даних про смертельні випадки внаслідок останнього виверження, але один робітник вважається зниклим безвісти після падіння в тріщину, утворену вулканом.

Раніше виверження вулкана в Ісландії

З початку грудня на півострові Рейк'янес сталося уже чотири виверження вулкана. Під час одного з них, лава знищила три будинки поблизу селища на північному передгір'ї. Це вже сьоме виверження вулкана в Ісландії протягом останніх трьох років. Раніше півострів Рейк'янес не спостерігав вивержень протягом восьми століть.

Також, у січні на південному заході Ісландії сталося виверження вулкана, що призвело до евакуації міста Гріндавік. У цей день було зафіксовано багато землетрусів у районі. Лава також досягла міста та спричинила пожежу у будинках. Інше виверження сталось 18 грудня, коли тріщини розповсюдились до села за 40 км на південний захід від столиці Ісландії. Також в цей же день сталося виверження вулкана на одному з японських островів.