В ISW назвали ключові завдання ЗСУ для початку контрнаступу

Інститут вивчення війни повідомив, що США офіційно підтримують нові контрнаступальні операції військ України у 2025 році.

За словами аналітиків, Росія буде мати переваги в 2024 році на фронті, тому Києву важливо якомога швидше перехопити ініціативу.

"Україна планує провести контрнаступальну операцію для повернення окупованих Росією територій у 2025 році. Це стане можливим після зупинки просування російських військ у 2024 році завдяки допомозі США", - заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

За його словами, американська допомога допоможе українським військам утримувати лінію фронту і ставитися до російських атак у 2024 році.

"Взяття ініціативи від російських військ займе кілька тижнів, щоб западна зброя і боєприпаси дійшли до передових українських підрозділів. Але прибуття американської допомоги дозволить стабілізувати лінію фронту і перехопити ініціативу", - зазначив Інститут вивчення війни.

Крім цього, Фінансові Тайми вже публікували матеріал щодо планів США підтримувати Україну в боротьбі з Росією в 2024 році та готуватися до контрнаступу у 2025 році.

"Активна оборона України в 2025 році дозволить російським військам придбати ініціативу на фронті бойових дій. Це дозволить росіянам визначити час, місце та інтенсивність атаки. Україна повинна вирішити кілька завдань, перш ніж розпочати контрнаступальну операцію", - заявили в Інституті вивчення війни.

Один із російських військових блогерів наголосив, що якщо Збройні сили України не розпочнуть контрнаступальну операцію, то росіяни будуть продовжувати завдавати авіаудари по українських позиціях до кінця 2024 року.

В Інституті вивчення війни вважають, що російське просування військ на північний захід від Авдіївки та загроза наступальної операції в Харківській області пов'язані зі здатністю РФ завдавати удари планерними бомбами вздовж лінії фронту і контролем військ над ініціативою.

Інститут вивчення війни вважає, що перш, ніж Україна зможе провести контрнаступальну операцію у 2024 або 2025 році і позмагатися за ініціативу на всьому фронті, їй потрібно виконати декілька завдань.

  1. Отримати й інтегрувати американську військову допомогу.
  2. Стабілізувати лінію фронту.
  3. Захиститися від російських наступальних операцій.
  4. Попередити просування РФ.
  5. Вирішити проблеми з людськими ресурсами.

"Вплив на контрнаступальні операції залежить від багатьох факторів, і будь-які спроби накладати часові рамки не враховують реальної ситуації на полі бою", - підкреслили аналітики.

Джерело: РБК-Україна