В ISW оцінили, як операція в Курській області вплинула на обмін військовополоненими з РФ

Офіцери обмінюються у Курській області
Офіцери обмінюються у Курській області

Україна та Росія активізують обмін військовополоненими

Аналітики стверджують, що українська операція в Курській області стимулює Росію брати участь у процесі обміну військовополоненими.

Цю думку висловили експерти ISW.

За даними видання "Хвиля", Україна та Росія провели 18 жовтня четвертий обмін полоненими від початку української операції у Курській області в серпні 2024 року. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна повернула 95 військовополонених.

В групі звільнених полонених присутні бійці, що брали участь у захисті "Азовсталі" у Маріуполі, а також службовці Національної гвардії, працівники Державної прикордонної служби та військовослужбовці інших підрозділів української армії.

За словами аналітиків, частота обміну військовополоненими між Україною та Росією значно зросла з початку української операції у Курській області 6 серпня. Згадується, що обидві сторони обміняли загалом 267 військовополонених за три окремі обміни.

Міністерство оборони Російської Федерації також повідомило, що 18 жовтня вони повернули 95 російських військовополонених подякою ОАЕ, які виступали посередником.

За даними Українського координаційного штабу з лікування військовополонених, багато з військовополонених, які повернулися, мають важкі захворювання, серйозні травми та зазнали втрат ваги через тортури та недоїдання в російському полоні.

Лише три обміни військовополоненими до серпня

Порівняно з початком 2024 року, частота обміну військовополоненими між Росією та Україною значно зросла. До початку української операції в Курській області 6 серпня були проведені лише три обміни полоненими.

Близько 40% осіб, які повернулися з полону, вважались зниклими безвісти.

Читайте також