В ISW проаналізували, чому почастішали страти українських військовополонених окупантами

Стихійні списки військовополонених на окупованих територіях
Стихійні списки військовополонених на окупованих територіях
Російське військове командування схвалює вбивства та страти українських військовослужбовців, які потрапляють у полон РФ.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що російські загарбники все частіше страчують українських солдатів, які здаються в полон на всій лінії фронту. Вони вважають, що це свідчить про те, що ці вбивства були дозволені або навіть схвалені окремими російськими командирами. Крім того, існує відео, отримане телеканалом CNN, на якому видно, як російські війська вбивають українських солдатів, які здалися в полон різних років.

Українська розвідка надала CNN розшифровку аудіозаписів, зроблених під час вбивства українських солдатів, які здалися в полон. У них чітко можна почути, як російський командир наказує своїм підлеглим вбивати полонених.

За даними української розвідки, російські війська стратили щонайменше 15 українських солдатів, які здалися в полон, починаючи з листопада 2023 року. Багато з цих страт були задокументовані за допомогою відео з дронів або аудіозаписів.

Всього з початку вторгнення Росії у лютому 2022 року генеральна прокуратура розслідувала принаймні 28 таких випадків. За словами джерела в Організації Об'єднаних Націй (ООН), ці страти свідчать про самовпевненість російських загарбників і можуть бути визнані злочинами проти людяності.

На Торецькому напрямку російські окупанти розстріляли трьох українських військовополонених.

Читайте також