У якій валюті вигідно зберігати гроші у 2024 році

У якій валюті вигідно зберігати гроші у 2024 році

Щороку інвестування у певну валюту стає дедалі вигіднішим та ефективнішим. Актуальним залишається питання, в якій валюті тримати гроші і як вигідніше інвестуватимуть.

Вибираючи, у якій валюті вигідно тримати гроші, варто врахувати одразу кілька факторів. Адже вибір, у якій валюті вигідно зберігати гроші, впливає на загальний заробіток. Наприклад, у доларі чи євро зберігають уже менше, а от електронні валюти краще та частіше використовують для вкладу.

У якій валюті краще тримати гроші?

Розбираючись у питанні, в якій валюті зараз вигідно зберігати гроші і чи взагалі вигідно це робити, варто розуміти специфіку року та періоду в цілому. Адже на тлі нестабільності ситуації у світі фізична валюта почала втрачати свої позиції.

Вибір валюти для зберігання грошей у 2024 році залежить від багатьох факторів, включаючи економічні прогнози, політичну стабільність, відсоткові ставки та ваші особисті фінансові цілі. Попри досить невтішні прогнози, все ще залишаються популярні вклади у доларах та євро.

в якій валюті зберігати гроші

У 2024 році найбільш вигідною стратегією може бути внесок у різні валюти. Це дозволить мінімізувати вплив ризиків кожної окремої валюти. Що взагалі можна сказати про тенденції 2024 року (варіант вкладу):

  1. Основна частка (40-50%) у доларах США. Долар залишається найбільш стабільною та широко використовуваною валютою.

  2. Частина євро (20-30%). Євро є підтримкою стабільної економіки ЄС.

  3. Частина в швейцарських франках (10-15%). Для додаткового захисту та стабільності.

  4. Невелика частка в японській єні (5-10%) та фунтах стерлінгів (5-10%). Для подальшої диверсифікації.

  5. Частина активів у золоті (5-10%). Для захисту від інфляції та економічних потрясінь.

Ця стратегія (простий приклад) дозволить скористатися перевагами різних валют та знизити потенційні ризики.

Долар США (USD)

У 2024 році долар нехай і втрачає свої позиції, але повністю не йде зі своїх позицій. Така тенденція залишає надію, що все ще може повернутися до колишніх темпів.

Щодо вкладу, то робити це через долари можна і ось чому:

  1. Світова резервна валюта. Долар залишається основною резервною валютою, що підтримує його стабільність.

  2. Попри коливання, економіка США залишається однією з найбільших і найстійкіших у світі.

  3. Високі відсоткові ставки. 

Втім, внесок у долари має і свої ризики:

  1. Політична нестабільність. Ця тема стосується не лише США, а й усієї Європи.

  2. Хоча інфляція під контролем ситуація може змінитися.

При цьому долар поки залишиться в лідерах. Ця ситуація не зміниться найближчим часом. 

Євро (EUR)

Вибираючи, у чому зберігати вклад, після долара йде відразу євро. Перше, що треба знати, Єврозона включає кілька сильних економік, що знижує ризики для вкладів у євро. Така ситуація триває вже кілька років. Також ЄС активно працює над зміцненням економічної стабільності та інтеграції. Процес також допомагає зміцнити позицію євро.

Втім, 2024 року складно знайти валюту без ризиків. Євро тому не є винятком. Насамперед на це впливають економічні проблеми окремих країн. Країни південної Європи можуть зазнавати економічних труднощів, до того ж не можна забути про війну буквально в центрі Європи. В іншому на євро впливатиме загальна політична та напружена ситуація у світі.

Швейцарський франк (CHF)

Якщо розглядати валюти, у яких можна зберігати кошти, то є не менш популярний, але іноді неочевидний варіант. Швейцарський франк не має особливого попиту серед туристів, але є досить стабільною валютою для вкладу.

в якій валюті вигідно зберігати гроші

Переваги валюти:

  1. Стабільність та надійність. Швейцарія відома своєю політичною та економічною стабільністю.

  2. Захисна валюта. Франк часто використовується як "тиха гавань" у періоди економічної нестабільності.

Загалом швейцарська валюта давно стала певною гарантією стабільності. Втім, навіть із нею без ризиків не обійтися. Для початку потрібно розуміти, що вкладення у франки можуть приносити низький дохід. До того ж економіка Швейцарії залежить від експорту, що може зробити її вразливою до глобальних економічних спадів. Такий процес теж може виникнути, але й повністю його виключати не можна.

Японська ієна (JPY)

Для вкладень 2024 року підійде і японська валюта. Вона ще менш популярна, ніж швейцарська, але відрізняється певною стабільністю. Японія має високорозвинену та стабільну економіку, що зміцнює позиції валюти. До того ж єна також сприймається як захисна валюта багато років поспіль.

Якщо говорити про ризики, то старіння населення та низька народжуваність можуть створювати економічні проблеми. Японія з цим активно бореться, але дається їй це насилу. Банк Японії дотримується політики низьких чи негативних відсоткових ставок, отже, надто багато виграти на валюті не вдасться.

Фунт стерлінгів (GBP)

Розглядаючи валюти для інвестування, не можна оминути фунти. Великобританія протягом багатьох років має одну з найбільших економік світу, і її справді складно похитнути. До того ж Лондон залишається важливим світовим фінансовим центром, що зміцнює позицію фунта.

Британію, як і багато країн, неодмінно торкнеться загального політичного настрою. Фунт, звичайно, не впаде, але й говорити про його активне зростання теж не доводиться.

Золото та інші дорогоцінні метали

Золото, звісно, ​​не валюта, але досить популярний внесок. До того ж ціна на нього ніколи не падає. Золото історично є засобом захисту від інфляції та економічних криз. Це своєрідна класика. До того ж золото визнається та торгується у всьому світі.

Він теж має невеликі ризики. Ціни на золото можуть сильно вагатися, що досить неприємно. Також на відміну від валют золото не приносить відсоткового доходу. Загалом це досить непоганий варіант у всі часи і для будь-якої країни.

Читайте також: