В Офісі реформ Кабміну назвали умови для забезпечення інвестицій у відновлення енергетики

Щоб залучити інвестиції у відновлення енергетичної галузі необхідно зробити певні зміни. Зокрема, цінові обмеження на енергоринку треба збільшити, а також вирішити проблему боргів на балансуючому ринку. Таку позицію висловила Марина Денисюк, старша проєктна менеджерка Офісу реформ Кабінету Міністрів України.

Вона пояснила, що наразі близько 50% генеруючих потужностей України постраждали від масованих атак і потребують відновлення. Тому будівництво нових маневрових потужностей стає одним з головних завдань.

Однак для цього потрібно залучити інвестиції. Для створення сприятливих умов для бізнесу та вирішення проблем боргів на балансуючому ринку необхідно провести кілька кроків. Серед них - переглянути цінові обмеження, запровадити довгострокові аукціони на допоміжні послуги та розв'язати питання накопичених боргів.

Марина Денисюк підкреслює, що такі рішення будуть сигналом для інвестицій, дозволять збільшити потужності відновлюваних джерел енергії та декарбонізувати енергетичний сектор. Також вона вказує на важливість впровадження ринкової концепції відновлюваної енергетики та перегляду тарифів на передачу електроенергії.

Наразі триває процес регуляторної процедури, але очікується, що до кінця 2023 року будуть переглянуті тарифи. Це дозволить покривати послуги та частково погасити борги. Раніше "Енергоатом" також виступив за скасування прайс-кепів на ринку електроенергії.