В Україні не стало олігархів, але є нові небезпеки: західні ЗМІ проаналізували політику влади

Через російське вторгнення олігархи в Україні втратили значну частину активів та політичний вплив.

Вони фактично перестали бути олігархами. Але після війни можуть з'явитися нові. Про це пише Bloomberg.

У грудневому звіті Міжнародний валютний фонд назвав відновлення в Україні "олігархічних інтересів" одним з ризиків для реформ та майбутньої підтримки донорів.

Колишня керівниця НБУ Валерія Гонтарева сказала виданню, що розкрадання грошей, які виділятимуться через так званий "план Маршалла", може стати серйозною загрозою для України.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Неназваний європейський дипломат розповів, що країни G7 уже тиснуть на українську владу, вимагаючи відновити реформи і боротьбу з корупцією.

"Україна досі має проблеми з очищенням судової та податкової систем, а також з діджиталізацією державних процесів, яка має на меті забезпечити прозорість. Через це майбутнє України знову може зіпсувати корупція", йдеться у публікації.

Видання також наголошує, що під час війни Україна стає все більш централізованою і мілітаризованою державою, а президент Володимир Зеленський веде політику, яка може завадити післявоєнній лібералізації.

"Уряд фактично взяв під повний контроль великі держкомпанії, зокрема "Укрнафту" та "Укртатнафту", які раніше були у сфері інтересів Ігоря Коломойського", зазначає Bloomberg.

Якщо в Україні формуватиметься новий олігархічний клас, це негативно вплине на перспективи країни. Адже гальмуватиме надходження закордонних інвестицій та демонополізацію ринку.

Формування реєстру олігархів, який мав бути складений у квітні, перенесли. Тепер реєстр осіб, "які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті", буде сформовано через три місяці з дня опублікування висновку Венеційської комісії.

Після війни українське суспільство не дозволить заможним людям впливати на політику. Тому олігархія в Україні фактично зникне як явище, вважає секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.