В Україні працюють лише чверть великих ТЕС, - Шмигаль

В Україні працюють лише чверть великих ТЕС, - Шмигаль

Українська енергетична інфраструктура постраждала від російських обстрілів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що російські обстріли серйозно пошкодили українську енергетичну інфраструктуру. Внаслідок ракетних і дронових атак втрачено 9,2 ГВт потужностей, що становить половину від минулорічної потужності.

Про це він заявив на телемарафоні.

"Ситуація в енергетиці є дуже складною, це очевидно. Росія зруйнувала 50% нашої здатності генерувати електроенергію", - зазначив Шмигаль.

Шмигаль також зазначив, що 73% великих теплових електростанцій пошкоджені або знищені, і працюють всього 27% з них. Крім того, 42 енергоблоки та 20 гідроенергетичних блоків також відомі пошкодження та неробочий стан.

Україна зосереджує зусилля на захисті та відновленні робочих потужностей.

"Ми працюємо над збільшенням імпорту електроенергії з ЄС. У нас є фізична можливість імпортувати 2,2 ГВт, але поки що політично дозволяють імпортувати лише 1,7 ГВт. Ми співпрацюємо з Єврокомісією, щоб максимально відкрити можливість імпорту", - додав прем'єр-міністр.

З 22 березня Росія здійснила шість атак на українську енергосистему. Це призвело до зниження виробництва електроенергії вітчизняними електростанціями.

Через проблеми з енергією, українці стикаються з рекордними вимкненнями світла. "Укренерго" назвало найкритичніший період.

Читайте також: