В Україні скасували кримінальну відповідальність за дрібні крадіжки, але штрафи кусаються

Зображення лупи та гаманця. Закон без сорому.
Зображення лупи та гаманця. Закон без сорому.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який змінює відповідальність за дрібні крадіжки і встановлює новий поріг для кримінальної відповідальності.

Згідно з новим законом, межа для кримінальної відповідальності за крадіжку збільшується з 300 до 3000 гривень. Це означає, що крадіжка на суму до 3000 гривень вважатиметься адміністративним правопорушенням, а не кримінальним злочином.

Одночасно, закон посилює адміністративну відповідальність за дрібні крадіжки. За крадіжку суми до 757 гривень передбачено штраф від 850 до 1700 гривень. Якщо сума викраденого становить від 758 до 3028 грн., штраф зростатиме до 1700-5100 грн. За повторне правопорушення штраф може становити від 8500 до 17 000 гривень.

Важливо зазначити, що в умовах військового стану будь-яка крадіжка незалежно від суми кваліфікується як кримінальний злочин за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Зміни у законодавстві мають на меті нормалізацію ситуації, коли за дрібні крадіжки в умовах воєнного стану застосовувалися надто суворі покарання. Новий закон спрямований на забезпечення більш справедливого підходу до покарання за різні види крадіжок, з урахуванням їхньої тяжкості та обставин вчинення.

Крім того, раніше повідомлялося, що 18 липня Рада ухвалила в першому читанні законопроект про пом'якшення покарання за корупцію.

Читайте також