В Україні вперше трансплантували комплекс серце-легені

Українські трансплантологи з команд Києва та Львова виконали першу в країні пересадку комплексу серце-легені. Доктор Борис Тодуров, директор Інституту серця МОЗ, повідомив про цю операцію в ніч проти 25 жовтня.

Органокомплекс був успішно пересаджений пацієнтці, яка перебуває у стабільному стані. Доктор Тодуров подякував всім, хто прийняв участь у цій складній операції і виділив співпрацю з львівськими колегами, яка дала чудові результати.

Власне операцію було здійснено в львівській лікарні швидкої медичної допомоги.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив у Facebook, що ця надскладна операція, яка в світі виконується лише 20 разів на рік, була виконана спільно командами Першого медичного об'єднання Львова та Інституту серця. Органокомплекс був призначений 38-річній жінці з Київщини, а загалом чотири людини отримали шанс на життя, оскільки медики також пересадили печінку та дві нирки.

У 2018 році Верховна Рада затвердила зміни до законодавства про трансплантацію, згідно з яким громадянин може погодитися на пересадку своїх органів після смерті. Ця ініціатива розширила можливості для пересадки органів та покращила доступність цієї медичної процедури.

Минулого року в Україні вже здійснили першу операцію з пересадки частини печінки, яку одержав однорічний хлопчик від посмертного донора.