В Україні зафіксовано найнижчий рівень народжуваності за час незалежності

Україна зафіксувала найнижчий показник народжуваності за час незалежності, з його дослідженням впорався Інститут демографії та НАН України.

Згідно з офіційними даними Міністерства юстиції, упродовж 2023 року в Україні народилися 187 387 немовлят. Зріст населення в країні знизився до історичного мінімуму. Ця інформація опублікована ВВС-Україна.

У попередньому році було зареєстровано майже 207 тисяч народжень, що становить значний спад порівняно з 2012 роком (520 тисяч народжень) і 2019 роком (309 тисяч).

Експерти: ще нижчий показник був можливий

Спеціалісти Інституту демографії та проблем якості життя НАН України вважають, що 187 тисяч новонароджених - це хороший показник, враховуючи обставини війни.

Однак в інституті зазначають, що цей показник все одно є нижчим, ніж необхідно для забезпечення росту населення в Україні.

Причини зниження народжуваності

За даними експертів, багато сімей відкладає народження дітей у пошуках кращих умов. Деякі сім'ї відкладають рішення про народження дитини ще з пандемією коронавірусу. Соціальні та економічні проблеми також ускладнюють процес прийняття рішення про народження дитини після війни.

Розлука родин під час війни, коли жінка перебуває за кордоном, або коли чоловік знаходиться на фронті, також впливає на зниження народжуваності.

Наслідки та перспективи

Експерти наголошують, що тривалість війни призводить до необоротних втрат населення. Втрати народжуваності, які ми маємо зараз, майже неможливо відновити в майбутньому. Інститут демографії вважає, що коменпсаційний ефект, коли шлюби відкладаються, може спричинити ще більший спад народжуваності.

Експерти закликають не розраховувати на компенсаційний ефект і рекомендують сім'ям не відмовлятися від народження дітей через воєнні загрози та несприятливу політичну ситуацію. До того ж, статистика не враховує ситуацію на окупованих територіях.

Загалом, цілком зрозуміло, що наразі в людей виникають багато вагань стосовно народження дітей, проте, шанс на стрибок показника народжуваності все ще є. Для багатьох сімей свідомість про те, що росту населення потрібен саме вони - це може стати толчком до будь-яких радикальних дій.