В Україні з'явиться екологічний податок

В Україні з'явиться екологічний податок

Україна розробляє законопроєкт про введення екологічного податку на захоронення відходів. Мінприроди спільно з Міністерством фінансів та податковою службою працюють над цим питанням.

Вікторія Киреєва, заступниця міністра, у своєму інтерв'ю "Українському радіо" розповіла, що екологічний податок на захоронення відходів отримає різні коефіцієнти. Ставка податку буде вищою для тих, хто не сортує сміття, у порівнянні з тими, хто робить його сортування. Киреєва зазначила, що цей підхід заохочуватиме перевізників та операторів полігонів до роботи з сортованим сміттям, оскільки робота з несортованим стане для них невигідною.

В Україні щороку накопичується понад 10 млн тонн відходів, що є значною проблемою. Мінприроди ставить перед собою завдання зробити захоронення відходів невигідним, а перероблення прибутковим.

Окрім цього, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про відходи тари та упаковки. За словами Вікторії Киреєвої, найбільший відсоток відходів припадає на тару та упаковку, таку як пластикові пляшки, папір, обгортки, скляні та алюмінієві банки. Минулорічна зміна до Податкового кодексу дозволила компаніям з оборотом до 10 млрд грн сплачувати 2% податку з доходу замість ПДВ та податку на прибуток. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

  • Для тих, хто збиратиме несортоване сміття, ставка податку буде вищою, ніж для тих, хто сортує. Перевізникам та операторам полігонів буде невигідно працювати з несортованим сміттям. Хочете платити менший податок - сортуйте сміття.
  • За рік в Україні утворюється понад 10 млн тонн відходів.
  • Від тари та упаковки найбільший відсоток відходів, і ми не знаємо, що з ними робити. Сюди відносяться і пластикові пляшки, і папір, і обгортки, і скляні та алюмінієві банки, і багато іншого. Це, напевно, 95% тієї сировини, яке потрібно сортувати. І новий закон чітко впроваджує цей механізм.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу. Зміни до Податкового кодексу в останньому році дозволили компаніям з оборотом до 10 млрд грн сплачувати лише 2% податку з доходу.