В Україні змінять процес здобуття вищої освіти: ліквідують заочку і не тільки

В Україні змінять процес отримання вищої освіти з 2024 року. Однією з головних змін є ліквідація заочної форми навчання. Крім того, студентам буде надано більше свободи в їх діях, вони зможуть самостійно вибирати тривалість навчання, цікаві предмети та навіть змінювати спеціальність після декількох років навчання. Про ці важливі зміни розповів глава Мінцифри Михайло Федоров у своєму каналі в Telegram.

За словами міністра, студенти, які навчаються на контрактній основі, матимуть можливість контролювати тривалість навчання. "Наприклад, вони зможуть скоротити бакалаврат з чотирьох до трьох років або, навпаки, отримати ступінь за шість років. Це дозволить студентам скласти гнучкий розклад навчання, особливо якщо вони працюють або хочуть присвятити більше часу певним предметам", - пояснив Федоров.

Окрім того, Федоров зазначив, що студенти зможуть змінювати свою спеціальність після першого або другого курсу, щоб дати їм більше часу для визначення. "Студенти зможуть вступити на певну галузь, вивчити загальні предмети протягом перших двох років, а потім вибрати конкретну спеціальність, яка їм подобається", - йдеться у повідомленні.

Крім того, з 2024 року заочна форма навчання буде замінена дистанційним навчанням. Федоров заявив: "Україні потрібні освічені громадяни, тому ми відмовимося від заочної форми навчання з 2024 року. Заочна форма навчання - це рудимент радянської освіти. Дистанційне навчання виявилося більш ефективним, ніж купівля дипломів і отримання "фіктивної" освіти", - додав він.

  • Міністерство освіти і науки України також планує включити керування дронами до шкільної програми. Вони планують оновити методики викладання предмету "Захист України", додавши викладання основ тактичного мислення та розуміння простору. Мета цих змін - забезпечити кожному учню базові навички та можливість обирати військову або цивільну спеціальність з управління, виробництва, конструювання або модернізації дронів.