В Україні змінилися правила оформлення спадщини: що потрібно знати

Україна змінила правила оформлення спадщини. З цього року набрали чинності два закони, що вносять зміни у порядок спадкування.

Ці нововведення пов'язані з унормуванням правових відносин під час воєнного стану.

Місце відкриття спадщини

Основні зміни стосуються статті 1221 Цивільного Кодексу України, яка визначає місце відкриття спадщини. Згідно з оновленою редакцією, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо останнє місце проживання невідоме, то місцем вважається місце перебування або нерухомого майна.

Якщо спадкодавець мешкав за кордоном, місце відкриття спадщини визначається залежно від міжнародного приватного права.

Спадщина на непідконтрольних територіях

Нові закони містять спеціальні правила оформлення спадкових прав під час воєнного стану. Якщо місце відкриття спадщини знаходиться на території, де державна влада тимчасово не діє, заяви про прийняття спадщини подаються нотаріусу незалежно від місця відкриття.

Такі ж правила застосовуються до спадщини, яка відкривається на тимчасово окупованій території та впродовж шести місяців після закінчення окупації. Якщо спадщина була відкрита на такій території, а спадкова справа не була заведена до набрання чинності закону, нотаріальні дії здійснюються за місцем подання першої заяви.

Якщо місцем подання першої заяви є територія, яка не контролюється, то нотаріальні дії проводяться саме там.

Обчислення строків при спадкуванні

Нові закони встановлюють особливості щодо обчислення строків при спадкуванні на протязі воєнного стану та двох років після його завершення або скасування. Загалом, строк для прийняття спадщини встановлено у 6 місяців, який обчислюється з дня смерті особи.

Якщо смерть людини зареєстрована пізніше ніж через один місяць, строки обчислюються з дня державної реєстрації смерті.

Нагадаємо, що Верховна Рада розглядає законопроект, який спростить процедуру прийняття спадщини. Наразі вона регулюється лише роз'ясненням Верховного Суду для нерухомого майна в разі проживання спадкодавця за кордоном.