В Україні зросла кількість шахраїв: скільки справ доходить до суду

В Україні зросла кількість шахраїв: скільки справ доходить до суду

За офіційними даними, протягом перших п'яти місяців 2024 року було відкрито понад 38 тисяч справ за статтею "Шахрайство". Це в 1,6 рази більше, ніж за весь минулий рік. Щодо майже кожної п'ятої справи про шахрайство було призначено судове слухання цього року, повідомляє "Опендатабот".

Кількість кримінальних проваджень щодо шахрайства зросла на 10%.

Україна за перші п'ять місяців 2024 року відкрила рекордні 38 204 кримінальні провадження щодо шахрайства, що вже в 1,6 рази більше, ніж за весь 2021 рік, коли було відкрито 23 847 справ.

За даними "Опендатабот", кількість кримінальних проваджень щодо шахрайства зросла на 10% порівняно з минулим роком.

Майже кожна п'ята справа щодо шахрайства доходить до суду.

Аналітики заявляють, що трохи більше 7 тисяч або 18% всіх зареєстрованих справ у 2024 році дійшли до суду. Ще понад 4,5 тисячі справ було закрито.

За даними Національного банку України, найпоширенішими методами шахрайства з платіжними картками в Україні є соціальна інженерія та фішинг.

З метою зменшення шахрайства та допомоги громадянам у захисті від злодіїв, НБУ спільно з Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України розпочав Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки.

Злочинці, як розповів начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Андрій Рубель, після початку повномасштабної війни в Україні почали займатися псевдоволонтерською діяльністю, приносять з-за кордону автомобілі, дрони або одяг, які, здається, призначені для ЗСУ, а потім продають їх в Інтернеті. Про це він розповів у інтерв'ю для "РБК-Україна".

Читайте також: