В Україну повернулися двоє поліцейських, які були у полоні понад два роки: щемлива історія

повернулися поліцейські після дворічного полону
повернулися поліцейські після дворічного полону

18 жовтня з російського полону повернулися 95 українських захисників, включаючи двох поліцейських - Максима Дудніка та Єгора Денисова. Про це повідомляє Національна поліція України.

За повідомленням, поліцейські провели у неволі понад два з половиною роки.

«До повномасштабного вторгнення Максим Дуднік працював дільничним офіцером поліції у Маріуполі, а Єгор Денисов - поліцейським взводу № 2 РПОП поліції Донеччини», - йдеться у повідомленні.

Національна поліція зазначає, що Максим Дуднік продовжував нести службу під час запеклих боїв за Маріуполь, допомагаючи з евакуацією цивільних. Після оточення міста він перебував на «Азовсталі». В травні 2022 року, під час евакуації з заводу, окупанти взяли поліцейського в полон.

Тим часом Єгор Денисов був частиною групи, що організовувала евакуацію населення з окупованого Маріуполя. У березні 2022 року окупанти затримали поліцейського в Маріупольському районі.

«Їх обох тримали в Оленівській колонії, вони пережили жахіття російського полону... Понад два з половиною роки хлопці перебували в полоні, та тепер нарешті повернулися додому», - зазначає Національна поліція.

Нагадаємо, що 18 жовтня додому повернулось 95 українських військовополонених. «Особливість цього обміну в тому, що додому повертаються чимало українців, які отримали так звані «вироки» судової системи країни-агресорки та були «засуджені»: 28 - до тривалих термінів, а 20 - до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора», - йдеться у повідомленні Координаційного штабу.

До слова, з російського полону 18 жовтня повернувся правозахисник, журналіст, активіст і співзасновник Центру прав людини Zmina Максим Буткевич. Про це для Zmina повідомив його батько.

Також з російського полону повернулося 34 бійців «Азова». «У часи важких боїв такі новини надають особовому складу 12-ї бригади «Азов» сил та піднімають бойовий дух. До України з російського полону повернулись ще 34 військовослужбовці «Азову». Ці воїни 86 днів обороняли Маріуполь, за наказом вийшли з території «Азовсталі» та провели у російському полоні два з половиною роки. Завдяки бійцям Маріупольського гарнізону, Україна витримала перший удар навесні 2022 року».

Читайте також