В Україну завезли генераторів потужністю в два атомних енергоблоки – експерт

Ломані національні електричні мережі

Україна вивезла дизельні генератори потужністю в два атомні енергоблоки для врятування енергосистеми. Про це повідомив ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України, Григорій Плачков. Він також зазначив, що Європейський Союз допомагає Україні, імпортуючи електроенергію, але це залежить від вартості. Плачков підкреслив, що така допомога не може тривати назавжди і впливає на ціни на електроенергію всередині країни.

Експерт також наголосив на тому, що робота енергетиків стала видимою після віялових відключень. Він порівняв енергосистему з нервовою системою людського організму, без якої ніщо не зможе працювати. Україна вже отримала дизельні генератори обсягом 2 ГВт, що еквівалентно двом атомним енергоблокам. Однак, за Плачковим, це рішення коштує дорого.

Країна вже завезла дизельні генератори на 2 ГВт, це як два атомних енергоблоки... задорого в експлуатації

Також Плачков повідомив, що ДТЕК вже залучила партнерів для постачання турбін, генераторів і трансформаторів. За його словами, найскладніша частина теплової електростанції - генератор. Він пояснив, що турбіни можна відремонтувати, але з великим блоковим трансформатором виникають проблеми. Виготовлення такого трансформатора триває 9-12 місяців і його не можна просто купити.

Плачков заключив, що відновлення енергосистеми країни є величезним завданням, і зробити все за сім-вісім місяців буде великим досягненням.

Російські атаки на електроінфраструктуру україні

Повністю зруйнована Трипільська тепло-електростанція внаслідок російської атаки. Російські війська в цю ніч атакували об’єкти критичної енергетичної інфраструктури у Харківській, Запорізькій, Львівській і Київській областях. Компанія ДТЕК повідомила, що дві теплоелектростанції отримали серйозні пошкодження. Після атаки енергетики розпочали ліквідацію наслідків та відновлення роботи обладнання. На щастя, ніхто не постраждав.

Керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня, Наталія Гуменюк, розповіла, що російські війська особливу увагу приділяють енергетичній інфраструктурі під час атак на південь України.

Читайте також:

  • Без ТЕЦ та ТЕС. Чи витягнуть атомні станції українську енергетику?
  • Львівщина: росіяни атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури