В Україні змінилися правила купівлі-продажу землі

З 1 січня 2022 року набрав чинності законопроєкт, який скасовує оподаткування (5% та 1,5% від експертної вартості землі) при здійсненні першої купівлі-продажу земельної ділянки.

Про це повідомив заступник керівника відділу земельних та майнових відносин «Захід-Агро МХП» Ігор Лісецький.

Окрім цієї зміни Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» №1914-ІХ декларує й інші нові правила оподаткування при здійсненні операцій із відчуження земельних ділянок. Зокрема:

  • У разі купівлі-продажу другої земельної ділянки протягом року одним і тим самим власником ставка податку становитиме ті самі 5% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% військового збору (ВЗ) від експертної вартості землі.
  • У разі відчуження протягом календарного року третьої і більше земельної ділянки ставка податку законопроєктом 5600 встановлюється значно вищою (так, як у нерезидентів), а саме – 18% ПДФО та 1,5% ВЗ від експертної вартості землі.

Для спадкоємців земельних ділянок законопроєкт пом’якшив та зменшив ставку податку (до 5% ПДФО та 1,5% ВЗ від експертної вартості землі) при відчуженні протягом календарного року третьої і більше земельної ділянки набутої шляхом спадкування.