Вайра Віке-Фрейберґа закликала жителів Європи тренувати навички швидкого реагування

Війна росії проти України вкотре доводить, що всім жителям доведеться тренувати навички швидкого реагування у разі можливої ​​кризи. Тобто цивільному населенню рекомендується проводити оборонні тренування та готуватися до воєнної кризи.

З такою заявою виступила колишня президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа. На її думку, країнам Євросоюзу варто зайнятися створенням служби державної оборони з метою недопущення швидкого розповсюдження російської агресії.

Латвії варто запозичити досвід Швейцарії, де всі чоловіки віком до 65 років мають пройти двотижневу військову підготовку, щоб освоїти не лише навички стрілянини, а й те, як реагувати у військових та цивільних кризових ситуаціях. Наприклад, якщо у місті почалися перебої із роботою комунальних служб.

«Це важливіше за курс військової підготовки. Але, звичайно, враховуючи, що наша армія добровольців не така велика, потрібно думати про загальне військове становище, щоб мати можливість відбити напад», – сказала Вайра Віке-Фрейберґа.

Навчання цивільної оборони в Латвії може розпочатися найближчими місяцями. Брати участь у ньому зможуть і чоловіки, і жінки.