Вашингтон планує зустріч Байдена із Сі Цзіньпінем: коли відбудеться

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін можуть зустрітися на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва у Сан-Франциско вже у листопаді.

Згідно з повідомленням Reuters, Пекін і Вашингтон домовилися організувати переговори між лідерами обох країн. Наразі представник американської адміністрації не розкрив деталі щодо місця та умов зустрічі, але підготовка до неї уже розпочалася.

Раніше Джо Байден зустрічався з міністром закордонних справ Китаю Ван І, під час якої обговорювалися відносини між країнами, як зазначено в повідомленні.

За даними джерел, планується, що визначення дати для зустрічі двох лідерів стане однією з цілей візиту Ван І до Вашингтона. Міністр закордонних справ Китаю вже зустрівся з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

Під час свого візиту до Пекіна, російський президент Володимир Путін був названий "старим другом" Сі Цзіньпіна. Крім того, Сі Цзіньпін запропонував створення "альтернативної моделі розвитку для світу".

Путін відреагував на це, заявивши, що Україна намагається розпочати переговори з РФ, але "треба скасувати декрет, який забороняє переговори". Президент Росії також висловив свою думку щодо передачі Україні далекобійних ракет ATACMS, припускаючи, що окупанти зможуть їх відбивати.