Великобританія має бути готова до війни через три роки, - голова сухопутних військ

Воєнний хвіст летить в небо
Воєнний хвіст летить в небо

Генерал Вокер: британська армія має бути готова до війни з Росією, Китаєм, Іраном та Північною Кореєю протягом трьох років

Новий голова сухопутних військ Великобританії, генерал сер Ролі Уокер, заявив, що британська армія повинна бути готова до можливої війни проти "осі безладу", до якої входять Росія, Китай, Іран та Північна Корея, протягом наступних трьох років. Про це повідомляє Sky News.

Незважаючи на те, що генерал Уокер зауважив, що війна не є неминучою, він попередив, що російський президент Володимир Путін стане дуже, дуже небезпечним і спраглим помсти за вторгнення в Україну, і незалежно від результату конфлікту, він буде готовий помститися країнам, які підтримали українські збройні сили, зокрема Великобританії.

"Суть у тому, що коли ви думаєте, що вони [росіяни] повержені, вони повертаються з ревом, щоб помститися", - заявив генерал Уокер.

Генерал також попередив про можливість китайського вторгнення на Тайвань, прагнення Ірану розробити ядерну зброю і загрозу з боку Північної Кореї. Він наголосив, що ці країни встановлюють між собою взаємовідносини, обмінюючись зброєю та технологіями, і ця проблема може досягти піку до 2027-2028 років.

"Ось чому до 2027-2028 років ця конвергенція може досягти певної взаємної єдності, і ваша здатність мати справу з ними окремо - конкретною кризою, яку можна керувати в рамках системи, заснованої на правилах - я думаю, значно зменшиться", - заявив генерал.

Генерал підкреслив "нагальну необхідність" для британської армії відновити свою здатність стримувати майбутні воєнні конфлікти через ефективну військову потужність. Він застеріг, що армія програє, якщо не буде адаптуватися до нових технологій, які змінюють хід бою, замість того, щоб залишатися прихильною до старих ідей про війну.

Генерал Вокер заявив, що має намір збільшити більшість армійських сил до 2027 року, щоб мати здатність вразити та перебороти ворожі сили, що чисельно перевищують британські сили. Він акцентував на тому, що це можливо досягнути без збільшення чисельності військ або бюджету, але попередив про подальші скорочення армійських розмірів та фінансування.

Уряд Великої Британії почав перегляд оборонної політики, і якщо бюджет на оборону не збільшиться, це може призвести до скорочення можливостей. Прем'єр-міністр Кір Стармер обіцяє збільшити витрати на оборону до 2,5% від національного доходу, проте не називає конкретних термінів.

Генерал Уокер вказав на необхідність інновацій і адаптації, використання автономних збройних систем, штучного інтелекту та інших нових технологій, щоб зробити британські сили більш ефективними. Він порівняв це з українською армією, яка використовує нові технології у боротьбі з Росією.

"У нас є достатньо часу для підготовки, дії і відновлення достовірних сил для стратегії стримування", - заявив генерал Уокер.

Читайте також