Вербна неділя – 2024: коли та як святкувати, традиції, обряди, заборони

Вербна неділя, відома також як Вхід Господній у Єрусалим, є великим православним святом. Вона відзначає урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим перед Його стражданнями та смертю. У цей день люди відвідують богослужіння, освячують вербові гілки у храмах та прикрашають ними свої ікони вдома.

У 2024 році Вербна неділя припадає на 28 квітня. Дата свята змінюється щороку, залежно від дати Великодня, і відзначається за шосту неділю Великого посту - за тиждень до Великодня.

Свято отримало назву Вербна неділя через традицію освячувати в цей день гілки верби. У Єрусалимі іудеї вітали Ісуса з пальмовими гілками, тому вербові гілки символізують це привітання. Українські верби замінюють пальми, оскільки вони не ростуть в наших краях. Верба є першою рослиною, яка розквітає навесні, тому вона символізує пробудження природи та відродження нового життя.

Як святкувати Вербну неділю

Підготовка до свята розпочинається кілька днів перед ним. Люди зрізають гілки верби і ставлять їх у воду, щоб вони розпустилися.

Святкування Вербної неділі починається ввечері у суботу. У церквах відбуваються богослужіння та освячення верби.

У неділю також проводяться богослужіння в церквах, під час яких священики кроплять вербові прутики святою водою.

Після служби люди привозять додому освячені гілочки і кладуть біля ікон, де вони зберігатимуться протягом року. Також традиційно легенько шмагають по спині вербними прутами членів сім'ї для залучення сили, здоров'я і достатку.

Господині готують святкові обіди або вечері. У Вербну неділю, яка припадає на Великий піст, заборонено їсти м'ясо, яйця та молочну продукцію, але дозволяється вживати рибу та трохи червоного вина.

Після Вербної неділі настає Лазарева субота, під час якої Ісус Христос воскресив Лазаря. Після цього свята починається Страсна седмиця, яка присвячена останнім дням земного життя Ісуса Христа перед Великоднем.

Історія свята

Свято Вхід Господній в Єрусалим було встановлено в Єрусалимській християнській церкві у IV столітті. В Русі воно з'явилося в X столітті і отримало назву Вербна неділя.

Це свято відзначає урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим перед Великоднем у 33 році. Після Христового воскресіння Лазаря з мертвих в селі Віфанії чутки про Нього поширилися до багатьох міст. Христос в'їхав в Єрусалим на віслюку під супровідом апостолів. Традиційно ті, хто в'їжджав в місто на коні, несли війну, а ті, хто в'їжджали на віслюку, символізували мир. Іудеї прийняли Ісуса як нового правителя, царя, і вітали Його квітами, пальмовими гілками та одягом. Але Господь прийшов до Єрусалиму не для земної влади, аби померти на хресті за спокутування гріхів людства. Через п'ять днів цей же натовп кричав: "Розіпни Його!"

Існує також язичницька версія про походження Вербної неділі. Згідно з нею, свято було відоме як Вербохліст і було присвячене родючості, силі волі та живучості, які символізувала верба.

У цей день також влаштовувалися масові гуляння, під час яких хлопці били дівчат вербовими гілками. Вважалося, що цей ритуал сприяє продовженню роду та народженню здорових спадкоємців. Також у Вербну неділю били вербовими прутиками домашніх тварин, щоб вони були здоровими.

Традиції та обряди

Вербна неділя пов'язана з безліччю традицій та обрядів, спрямованих на залучення здоров'я, багатства, добробуту, щасливого шлюбу та материнства.

У цей день заборонено виконувати роботу по дому, таку як прибирання чи прання. Рекомендується уникати шиття, в'язання, вишивання та розчісування волосся. Також не рекомендується займатися важкою фізичною працею.

У Вербну неділю не слід сваритися, виражати неблагозвучні слова чи бажати зла. Краще утриматися від перегляду телевізора, комп'ютерних ігор та гучних застіль.

Як правильно вітати з Вербною неділею

Хай торкнеться вас лоза вербова,Сіренька гілочка пухнаста,Щоби ви були завжди здорові,Та раділи, скоро свята Пасха!

Не я б'ю – верба б'є,За тиждень Великдень,Недалечко червоне яєчко!

Гілочки вербові сонце зігріває,А душа радіє, а душа співає,Бо вже близько свято, писанки і паска,Бо на землю сходить Божа милість й ласка.

Торкнусь пухнастим котиком сіреньким,Торкнусь тебе легесенько вербою,Готуйся зустрічати світлу Пасху,Великдень йде до нас з тобою!

Будь великий, як верба,А здоровий, як вода,А багатий, як земля!

Бий лоза не ображай,Всього доброго бажай,Вже за тиждень з нетерпінням,Великодні свята чекай!

Що можна і не можна їсти

У Вербну неділю, яка припадає на Великий піст перед Великоднем, Православна Церква дозволяє дещо послабити пост. Заборонено їсти м'ясо, яйця та молочні продукти, але дозволяється вживати рибу.

Серед традиційних страв святкового столу є овочеві салати, рагу з горохом, квасолями, ку