Верховна Рада підготувала реформу митниці: подробиці

Реформа митниці: нові закони, правила
Реформа митниці: нові закони, правила

Один із пріоритетів для українського бізнесу і міжнародних партнерів - перезавантаження Державної митної служби, що стає маяком Міжнародного валютного фонду.

Фінансовий комітет Верховної Ради планує розглянути законопроєкт щодо реформи митниці після відновлення сесійної роботи. За принципом перезавантаження Бюро економічної безпеки пропонується реформувати митницю, як показано в останній версії законопроєкту.

Депутати пропонують провести новий конкурс з відбору голови митниці, залучивши міжнародні організації.

Після ухвалення законопроєкту передбачено два місяці на формування конкурсної комісії, після чого буде оголошено конкурс.

Інший важливий пункт законопроєкту - переатестація всіх співробітників. Терміни щодо цього все ще обговорюються в комітеті.

Перезавантаження митниці - новий структурний маяк МВФ, що було включено до програми в червні цього року. Термін виконання - жовтень 2024р.

Внаслідок неефективної роботи митниці, держбюджет втрачає від 100 до 120 млрд грн на рік, за словами голови профільного комітету Данила Гетманцева. Заступник голови комітету Ярослав Железняк дає більш оптимістичну оцінку: "Перший рік війни - близько 100 млрд грн, зараз - близько 40 млрд грн", - говорить він. Обидва нардепи вказують, що йдеться про тіньові потоки, оцінка яких є приблизною.

Читайте також