Верховна Рада ухвалила закон про криміналізацію контрабанди

Верховна Рада прийняла закон, який вносить зміни до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За цей закон проголосували 248 народних депутатів.

Прийняття цього закону було потрібно для отримання макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,5 млрд євро.

Згідно з документом, контрабанда товарів через кордон України у великих та значних розмірах та недостовірне декларування товарів будуть мати кримінальну відповідальність. Железняк зазначив, що пороги для товарної контрабанди збільшаться в п'ять разів, а для підакцизних товарів - вдвічі.

Крім того, особи, які недостовірно декларують товари, включаючи спільну злочинну діяльність з митниками, також несуть кримінальну відповідальність.

Зазначається, що Комітетом були прийняті зміни, на які настояв український бізнес. Зокрема, пропонується збільшити пороги для товарної контрабанди до 6 млн гривень, а для підакцизних - до 1,3 млн гривень. Введення закону про товарну контрабанду буде відкладено до середини 2024 року, і враховано багато наполягань бізнесу щодо умисної форми вини, яка є необхідною для кваліфікації дій як злочину.

Згідно зі словами Железняка, контрабанда товарів замість надання документів із неправдивими відомостями за новим законом має бути підставою для обов'язкового декларування відповідно до митного законодавства та впливати на розрахунок митних платежів та дотримання нетарифного регулювання.

Раніше Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо адміністративної відповідальності за порушення комендантської години.