Верховна Рада закликала Канаду не презентувати фільм про російських окупантів на фестивалі

Постер фільму про російських окупантів
Постер фільму про російських окупантів

Фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової під назвою "Росіяни на війні" хочуть показати на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Але Верховна Рада надіслала лист канадському парламенту, закликаючи не допускати показу цього фільму.

Депутати стверджують, що ця стрічка є яскравим прикладом російської пропаганди, хоча вона намагається виглядати "антивоєнною". За словами депутатів, фільм демонструє лише окремі епізоди справжніх боїв і не показує всю руйнівну діяльність російської армії в Україні. Крім того, режисерка не згадує про окупацію Криму та відмовляється визнати воєнні злочини росіян.

Також зазначається, що фільм отримав $340 тис. фінансування від Канадського медійного фонду, який фінансується урядом. Депутати вважають, що цим самим канадські платники податків спонсорували російську пропаганду.

«Ми закликаємо вас активізуватися та використати усі парламентські можливості, аби не допустити показ фільму "Росіяни на війні" на Міжнародному кінофестивалі у Торонто», - йдеться у листі парламентарів.

Раніше цей фільм вже демонструвався на Венеціанському кінофестивалі. В описі наголошувалося, що він розповідає історії російських солдатів, які допомагають краще зрозуміти війну.

Анастасія Трофімова раніше працювала на російській медіамережі Russia Today, на яку Сполучені Штати наклали санкції за втручання у президентські вибори. У своїх коментарях до фільму режисерка заявила, що не бачила воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій. У фільмі ігноруються ґвалтування, катування та вбивства, які вчиняють окупанти. Стрічку також показали на кінофестивалі у Венеції.

Пізніше Київ висловив протест проти показу фільму "Росіяни на війні" на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, повідомив генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко.

Читайте також