Верховний суд штурмують 10 засуджених ухилянтів. Оголошені перші вироки

Українці оскаржують вироки за ухилення від мобілізації

1257 осіб було засуджено минулого року за ухилення від мобілізації, в той час як у січні 2014 року було осуджено 120 осіб призовного віку. Частина засуджених, які звернулись до Верховного суду, оскаржують свої вироки - повідомляє "Главком".

Два з обвинувачених вже отримали вирок Верховного суду, який залишив їхні вироки без змін. Один з них мешкав на Харківщині і, отримавши повістку для перевірки облікових даних та проходження військово-лікарської комісії, відмовився йти до військової частини. Він був засуджений на два роки умовного терміну покарання, але Харківський апеляційний суд змінив цей вирок на три роки позбавлення волі. Чоловік оскаржив цей вирок у Верховному суді, але його вирок залишили без змін.

Інший військовозобов'язаний з Харківщини не поїхав до війська після проходження військово-лікарської комісії. Він заявив, що не хоче брати до рук зброю. Він був засуджений на три роки позбавлення волі, але апеляційний суд змінив цей вирок на рік іспитового терміну. Також апеляційний суд вирішив, що він все ж таки має відсидіти три роки, оскільки ухилення від мобілізації викликає значний суспільний резонанс.

Засуджені оскаржують свої вироки у Верховному суді, але поки не отримали позитивного результату. Верховний суд відмовив у скасуванні вироків та наголосив на тому, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених та запобігання вчиненню нових правопорушень. Колегія суддів також вважає, що вироки є мінімальними і не є надмірними.

Ухилянтів, які спробували переплисти кордон, також шукають та затримали. Вони скористалися послугами переправників, але були обмануті та пропонувалися перепливати річку на надувних камерах для шин.