Верховний Суд відповів, чи можна відмовитися від військової служби з релігійних переконань

Верховний Суд розглядає питання про відмову від служби в армії з релігійних причин
Верховний Суд розглядає питання про відмову від служби в армії з релігійних причин

Українцям пояснили, чи можна відмовитися від військової служби через релігійні переконання.

Інформація про це з'явилася на сайті "Судова влада України".

Згідно з оприлюдненим оглядом актуальної судової практики Касаційного кримінального суду за червень 2024 року, однією з важливих правових позицій є відмова від військової служби з релігійних переконань.

Згідно з інформацією суду, громадяни України, які знаходяться на військовому обліку, не можуть відмовитися від призову через свою віру.

"Встановлено, що відмова від військової служби силовозобов'язаним, які належать до релігійної організації, віровчення якої не передбачає використання зброї, є ухиленням від призову з мобілізації", - зазначається в повідомленні.

Проте, Олександр Павличенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, пояснив, що у минулому українці мали право відмовитися від служби в армії через релігійні переконання, але зараз це не діє.

За словами Павличенка, навіть якщо віруючий звернеся до суду, рішення не буде на його користь.

"Нічого не можна зробити. Можливо розпочати якісь стратегічні справи; але, при відсутності надлишкового мобілізаційного резерву, це триватиме досить довго. Через 5-10 років, можливо, буде прийняте якесь рішення, але воно не суттєво змінить ситуацію, яка зараз існує", - додав Павличенко.

Раніше ми опублікували статтю про те, як вступити до бажаної військової частини.

Читайте також