Ви точно знаєте ці прізвища. "Схеми" назвали топпосадовців, які передали Росії бомбардувальники і пів тисячі крилатих ракет

Низка укаїнський посадовців у 1999-у році підтримали та просували рішення про передачу в Російській Федерації майже шести сотень крилатих ракет та одинадцятьох бомбардувальників, які тепер армія РФ використовує у повномасштабній війні проти України.

Про це повідомили "Схеми: корупціях в деталях" на "Радіо Свобода".

ЗМІ називає прізвища першого віцепрем'єр-міністра Анатолія Кінаха, віцепрем'єра з питань економіки Сергія Тігіпка, міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, міністра оборони Олександра Кузьмука, представника "Нафтогаз України" Ігоря Діденка.

Вони, як повідомляють, вирішили передати це озброєння Москві в обмін на газові борги України перед РФ.

Журналісти розшукали у державному архіві угоду, яку в жовтні 1999-го у Ялті підписали прем'єр-міністр України Валерій Пустовойтенко і РФ Володимир Путін.

Разом із нею список серійних номерів переданих ракет, а також усі погоджувальні документи та пояснювальні записки.

В обмін на передане озброєння РФ скасувала частину боргу за газ.

Ракети та літаки передали за погодженням Кабміну, але без голосування у Верховній Раді, що, за словами критиків угоди, порушувало Конституцію та інші закони України.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Частина чиновників, які ухвалили це рішення, і досі мають вплив на політичне та економічне життя України продовжують обіймати державні посади, бути радниками армійського командування або входити у десятку найзаможніших людей країни, пишуть журналісти.

Так, наприклад, Кузьмук, який на момент ухвалення рішення перебував на посаді міністра оборони, нині має статус радника командувача Сил територіальної оборони ЗСУ.

Тарасюк, колишній очільник МЗС, тепер постійний представник України при Раді Європи.

Тігіпко, нині один із найбагатших українців за версією Форбс, тоді обіймав посаду віцепрем'єра з питань економіки.

Кінах, який тоді був першим віцепрем'єр-міністром, зараз очільник Українського союзу промисловців і підприємців.

Документи для уряду готував, в тому числі, Борис Тарасюк, йдеться у журналістському розслідуванні.

За його підписом надійшов проєкт відповідної постанови Кабміну та пояснювальна записка, в якій він обґрунтовував необхідність ухвалення цього рішення: "угода мала дати відчутний позитивний економічний ефект для України".

Також там йшлося про "принципову позицію України" під час переговорів з РФ Москва має платити в доларах, а не в рублях.

Журналіст зателефонував Тарасюку і запитав, в чому була необхідність передавати зброю Росії.

Той сказав, що це "тема серйозна", на такі запитання поспіхом не можна відповідати, а він "зараз зайнятий, треба терміново на роботу".

Більше Тарасюк на дзвінки та листи не відповідав.

"Ракети Х-55 йшли разом з бомбардувальниками, більше вони ніяк використовуватися не могли, у складі Збройних сил вони вже не стояли. Потім діяв договір 1997-го року (Договір про дружбу і співробітництво з Росією), який, в тому числі, передбачав військово-технічне співробітництво. Тому на той час про ризики ніхто й не казав", сказав Кузьмук.

У договорі 1997-го року, про який є згадка на першій сторінці угоди про передачу ракет, зазначено, що Україна та РФ "відповідно до положень Статуту ООН поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів".

Голос "за" передачу озброєння віддав і тодішній віцепремʼєр з питань економіки Тігіпко. Нині один з найбагатших людей країни за версією Forbes. На листи "Схем" Тігіпко теж не відповів.

Кінах у 1999-му році обіймав посаду віцепремʼєра. Він не просто погодив передачу зброї, а й написав іншим міністрам листа з поміткою "терміново".

"Я працював у п'яти урядах. Візував і підписував тисячі документів. Я несу персональну відповідальність за свою державу. Ніс, несу і буду нести, щоб ви не задавали більше мені таких питань", відповів Кінах.

Позаторік Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію 236 народними депутатами "Харківський угод". СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.

Про підозри в держзраді за погодження "Харківських угод" повідомили колишньому міністру закордонних справ Костянтину Грищенку і колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу.

У грудні Державне бюро розслідувань та Офіс генпрокурора завершили розслідування щодо Віктора Януковича та Миколи Азарова за підозрою обох у держзраді. Також суд заочно арештував колишнього міністра оборони в уряді Азарова Михайла Єжеля.