Від гаубиць до кібербезпеки: як нова угода з Естонією зміцнить оборону України

Від гаубиць до кібербезпеки: як нова угода з Естонією зміцнить оборону України

Україна та Естонія підписали важливу угоду про співробітництво в сфері безпеки. Це сталося в Брюсселі, і Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас поставили свої підписи під документом.

В угоді передбачено фінансову підтримку з боку Естонії, яка надасть Україні оборонну допомогу на суму понад 100 млн євро в 2024 році. Також уряд Естонії буде виділяти не менше 0,25% свого ВВП щороку на підтримку української армії до 2027 року. Угода також передбачає постачання озброєння та запровадження стратегічного діалогу між країнами.

Документ охоплює різні сфери співробітництва, такі як оборонно-промисловий комплекс, протидія гібридним загрозам, кібер- та інформаційна безпека, захист критичної інфраструктури. Важливо, що угода також підтверджує підтримку Естонією євроатлантичних прагнень України, зокрема членства в Європейському Союзі та НАТО.

Це підписання є важливим кроком у зміцненні безпеки обох країн і свідчить про глибоке партнерство між ними. Угода також відповідає Спільній декларації G7, прийнятій у 2023 році і показує підтримку міжнародних партнерів українській стороні.

Читайте також: