Відлучений від РПЦ архімандрит розказав про причини репресій

РПЦ позбавила сану Кирила Говоруна

Архимандрит Кирило Говорун був позбавлений священного сану Російською православною церквою (РПЦ). Причиною цього рішення стали його спілкування з екзархом Команським Михаїлом у Києві та його критика російської церкви. Сам Говорун заявив, що це рішення було направлене проти людей, які критикують політику Кремля. Він продовжить свою службу в Лос-Анджелесі на парафії Вселенського патріархату.

Говорун також зазначив, що рішення щодо його показує, що РПЦ старається позбавити голосу критики всередині церкви. Він пояснив, що перехід до Вселенського патріархату був обґрунтований змінами в правилах, викликаних кризою у Сурозькій єпархії Великої Британії.

Останнє рішення РПЦ стосувалося його участі у спільній службі з екзархом Вселенського патріархату у Києві. Хоча Говорун служив на парафіях Вселенського патріархату вже деякий час, РПЦ все одно вважала його одним зі своїх.

Говорун також наголосив, що РПЦ зараз використовує ту саму техніку проти священиків, які не погоджуються з політикою церкви, як і в Україні під час переходу парафій з УПЦ МП до ПЦУ. Рішення РПЦ щодо Говоруна прийнято після його виступу проти російської війни з Україною та підтримки декларації богословів, що осуджувала концепцію "русского мира".

Також раніше Говорун розкривав брехливу пропаганду Московського патріархату про українську церкву.