Відновлення енергосистеми: скільки часу потрібно, щоб не було відключення світла

Відновлення енергосистеми: скільки часу потрібно, щоб не було відключення світла

Українська енергетична система понесла серйозні збитки від ракетних атак з боку Росії. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, країна втратила більше половини своїх генеруючих потужностей, а саме 9 з 18 гігават.

"Навіть з урахуванням нинішнього літнього періоду меншого споживання, нам не вистачає електроенергії для задоволення поточних потреб", - пояснив Харченко.

За оцінками експерта, відновлення енергосистеми до нормального стану займе приблизно 2 роки. Протягом цього часу будуть проводитись ремонтні роботи, введення в експлуатацію раніше законсервованих теплових електростанцій та інші заходи, щоб на максимум підготуватись до зими.

"Однак, стратегічно мінімальний термін для завершення робіт становить 2 роки, щоб уникнути обмежень", - наголосив Харченко.

Найбільш непростім може бути липень, коли будуть співпадати пікові ремонти та високе споживання через спеку. Ситуація почне покращуватись лише з середини серпня. Також зима буде викликати проблеми для енергосистеми.

Однак, на щастя, експерт вважає, що Росія не зможе значно погіршити ситуацію новими ударами. Багато потужностей вже були відключені попередніми атаками.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, лише 27% великих теплових електростанцій в країні продовжують працювати.

Читайте також: