Відомий військовий назвав проблему ЗСУ, на яку не реагує влада

Військовий розмовляє на конференції
Військовий розмовляє на конференції

Проблема з дезертирством серед військових ЗСУ в Україні стає все більш актуальною. Станіслав Асєєв, український журналіст і колишній полонений, підкреслив це в інтерв'ю Le Monde.

«У нас близько 100 000 дезертурів. Велика кількість солдат бродять країною», - заявив Асєєв.

Асєєв стверджує, що дезертирство стає все поширенішим явищем серед українських військових. Головною причиною цього є відчуття несправедливості, яка виникає у солдатів.

Незважаючи на різні закони, які сприяють мобілізації, Україна потребує поповнення армії. Багато чоловіків бояться призову на фронт і нелегально залишають країну.

Це посилює почуття несправедливості серед солдатів, які воюють без обмежень, тоді як інші живуть нормальним життям. Асєєв відзначає чіткий контраст між життям у тилу та на фронті.

«Солдати не сліпі. Вони бачать, як частина суспільства уникне мобілізації, бачать корупційні схеми... І як їм вибратися? Дезертирство», - розповів журналіст.

Асєєв закликає українську владу розглянути питання про поступову демобілізацію. Він вважає, що справедливо буде звільняти зі служби стільки солдатів, скільки призиваються в армію.

Встановлення чітких термінів служби може переконати деяких людей в необхідності мобілізації, особливо піхотинців, яким пропонують короткострокові контракти.

У свою чергу, представник Генерального штабу Василь Румак визнає, що кількість підготовлених солдат скоротилася. Імовірною причиною цього є недолік довіри до процедури мобілізації через корупційні скандали.

Станіслав Асєєв був полоненим у Донецьку. Після обміну полоненими він вступив до ЗСУ, але вирішив звільнитися за власним бажанням. Він має таке право як звільнений із полону військовослужбовець.

Читайте також