Відстрочка від мобілізації: українцям доводиться підтверджувати догляд за хворими родичами всупереч тексту закону

Відстрочка від мобілізації: українцям доводиться підтверджувати догляд за хворими родичами всупереч тексту закону

Кабінет Міністрів України змінив умови отримання відстрочки від мобілізації для громадян, які доглядають хворих родичів. Зміни, внесені ухвалою №560, викликали значний резонанс у суспільстві через невідповідність деяких положень Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Однією з ключових змін та протиріч стало об'єднання категорій осіб, які доглядають близьких. Уряд об'єднав різні категорії доглядачів, установлені пунктами 9, 13, 14 частини 1 статті 23 Закону про мобілізацію, зазначивши для всіх однакові вимоги. Це суперечить первісному розмежуванню, передбаченому законом.

Крім того, Постанова №560 вимагає від усіх осіб, які доглядають близьких, надавати докази відсутності інших працездатних членів сім'ї, які могли б доглядати. Це суперечить закону, який встановлює таку вимогу тільки для осіб, які доглядають батьків дружини/чоловіка.

З'явилися нові документальні вимоги. Своєю ухвалою уряд запровадив необхідність надання додаткових документів, не передбачених законом. Зокрема, потрібна заява особи, яка потребує догляду, про відсутність інших осіб, здатних здійснювати догляд.

Член Комітету Ради з нацбезпеки Олександр Федієнко заявив про невідповідність постанови Кабміну №560 та нового закону про мобілізацію. Це підтверджується численними зверненнями громадян до "Судово-юридичної газети" та петиціями, зареєстрованими на сайтах Президента та Кабміну.

Громадяни звертають увагу на те, що уряд фактично "дописав" у постанові 560 норми, які відсутні в законі про мобілізацію. Це створює додаткові перешкоди, щоб отримати відстрочку від мобілізації.

Крім того, раніше видання також порушило питання про те, що згідно з постановою №560 комісія при ТЦК може відмовити українцям з будь-яких причин.

Читайте також: