Війна значно вплинула на роботу понад 60% українського бізнесу - дослідження

Дошка оголошень із закритим відділом
Дошка оголошень із закритим відділом

Більш як 60% представників малого та середнього бізнесу в Україні зафіксували значне погіршення своїх економічних та фінансових показників. Про це повідомила вчена з Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Алла Іващенко, під час презентації дослідження "Стійкість українського бізнесу під час повномасштабного вторгнення".

Згідно з Іващенко, найбільш складна ситуація виникає у малого та середнього бізнесу, особливо у тих регіонах, які знаходяться на фронті воєнних дій. Підприємства постійно стикаються з пошкодженням інфраструктури, руйнуванням ланцюгів постачання, а також міграцією робочої сили та нестачею ресурсів.

Під час опитування понад 60% малого й середнього бізнесу констатували зменшення показників виробництва, продажів та кількості клієнтів. При цьому більш як 33% респондентів у прифронтових та майже 30% - в інших областях України - повідомили про суттєві втрати. Також слід наголосити, що майже 20% опитаних бізнесів перебувають на межі закриття. Найгірша ситуація в сегменті мікро- та малого бізнесу", - наголосила Іващенко.

За даними дослідження, майже 72% підприємств стикнулися зі зростанням вартості продукції та послуг, що зумовило зниження прибутку у 73% випадків. Крім того, близько 61% підприємств не інвестують у свій розвиток через відсутність коштів та зниження прибутковості.

Основними факторами, що вплинули на бізнес після вторгнення Росії, є мобілізаційні процеси, недостатність кваліфікованої робочої сили, проблеми з реалізацією продукції та високі витрати на енергоресурси. Крім того, воєнні дії знижують інвестиційну привабливість регіонів та створюють ризики та невизначеність щодо майбутнього бізнесу.

Читайте також