Військовий облік: чи треба на нього ставати за кордоном

Загальна мобілізація в Україні: чи потрібно стати на військовий облік за кордоном?

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан через військову агресію Росії. Військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки. У 2023 році кабмін затвердив нові правила військового обліку.

Юрист LCF Law Group, Володимир Романчук, пояснив, що стаття 65 Конституції України зобов'язує усіх громадян України захищати Вітчизну та її незалежність.

Усі військовозобов'язані та призовники підлягають військовому обліку, що ведеться за місцем проживання, відповідно до закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Військовий облік в Україні здійснюється з урахуванням порядку декларування та реєстрації місця проживання фізичних осіб. Він проводиться державними органами, а також підприємствами та організаціями, де працюють призовники та військовозобов'язані.

Військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, з урахуванням обсягу та деталізації.

У разі перебування громадян України за кордоном, особливості ведення військового обліку визначаються кібміном. Громадяни, які постійно проживають за кордоном, не ведуться обліку.

Закордонні дипломатичні установи України мають обов'язок повідомляти про призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. Вони також зберігають списки протягом п'яти років.

Громадяни України, які перебувають за кордоном на строк понад три місяці, знімаються з військового обліку після особистого прибуття до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з документами, що підтверджують виїзд за кордон. Громадяни, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з обліку не знімаються, але зобов'язані звернутися до закордонної дипломатичної установи для взяття на облік.

Якщо громадянин не звернеться до закордонної дипломатичної установи для взяття на облік, він може бути притягнутий до відповідальності згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Також Президент Зеленський підписав закон, який скасовує статус "обмежено придатний". Військовозобов'язані та військові з таким статусом повинні повторно пройти ВЛК протягом дев'яти місяців. За результатами огляду, особи, визнані непридатними, виключаються з обліку, а ті, хто визнаний придатними, можуть продовжити службу.

Президент також підписав закони про зменшення мобілізаційного віку та про електронний реєстр військовозобов'язаних.